Deda Stevina škola života – Rusi

deda-stevaMoja Pirika je dođoška i ne razume šta, na ovoj našoj panonskoj livadi, znači kad dođu Rusi. Jedared sam joj pripovedao kako je to bilo posle rata. Slušala me frtalj sata dok sam opisiv’o kako ih ništa nije zanimalo nego šunke i žene.

„Ta niste im valjda davali šunke?“, zevala je moja Pirika ko pešov, sva u čudu na po priče o najvećem pohodu na vojvođanske pušnice od kako je ratova, vojski i soljene svinjetine.

„Ta nisu se valjda branile?!“, skočila je kad sam spomeno ono pojetsko-rusko „Davaj picu!“

Kadkad ne znam da l’ Piriku treba švajznuti preko labrnje il’ je metati u vicove. „Lajava si ti Pirika ko šarov na pijačni dan, kažem ja njoj, al’ slabo te mozak poslužuje. Nema tog domaćina koji u ono vreme nije pod slamu sakrivao šunke i ženskinje, kopao skloništa po salašu i bio svestan da se neće šešira nanositi, ako mu štogod nađedu ti pijani Rusi. A i trgovci su bili opasni, uterali materi. Kad mu „‘bardan“ iz usta izvučeš, za uzvrat će ti konja uzeti.“

Gledam tako ovog našeg Vučića što ruke vazda namešta ko da drži direk za tarabu, kako navešćiva da ćemo od Rusa kupiti pun očin kojekakih avijona. Na stranu to što nam je od neba ostalo taman tolko da ga jedan dečiji razred zamrači papirnim zmajovima. Na stranu i to što će majstori što teradu te avijone na svaka dva minuta morati da okreću na lastin rep, ako neće da ih potpraši neka komšijska praga… Ali, čim sam vido da ćedu Rusi od nas kupiti onih fijata, znao sam da nam se namešta trgovina preko koca.

Jer tako to s Rusima ide. Odeš kod nji’ ugoste, zakmečiš da od tebe, ko od brata rođenog, kupe afto-dva pa da ti tako ispomognu krnjavu industriju, a oni kažedu „harašo“, al pod uslovom da od nji’ kupiš dvajs migova. I ti kupiš jer u glavi nemaš pameti ni kolko je slasti u ludaji.mig

Tako je i pokojni Lacika klamćao frtalj dana do vašara u Rumi da proda prasice, pa natrč’o na nekog Šapčana što mu nudio da otkupi baška prasad, baška špediter pod uslovom da Lacika ćerku uda za njegovog sina. I Lacika pristane da bi tek posle vidio da kako je zet vrljav k’o bunika i da bi se radije kaljužao s patkama po avliji nego pravio decu.

Vidim ja da će ovi naši Ruse da nam uvezu brže nego što izvozidu pizdarije. Zato sam i počo da kopam sklonište podno avlije. Pirika kaže da sam blenta blentavi i da joj na pamet ne pada da se sakriva. Kaže: „Sakrivajte se ti i šarov u tu rupu ako naiđe kaki vladika, ja znam šta ću sa sobom.“

Da je švajzneš preko labrnje il’ u vicove da je meteš?

Advertisements

6 responses to this post.

 1. Ne bih rekao da će avioni biti kupljeni od Rusa, uz svu priču koja sada ide.
  To je samo talasanje. U poslednjem trenutku će kupiti američke F-16.
  Iako je to šteta… uporedi cene i karakteristike i kazaće ti se samo.
  Ne treba uvek biti rusofobičan.
  Prerovi malo po netu i nađi zašto su Grci, kao članica NATO pakta, kupili od Rusa i avione i protivraketni sistem S-300?
  Vrlo jednostavno… da mogu lakše da se odupru Turcima, s kojima su u deset puta gorim odnosima nego mi s Hrvatima. Ako imaš istu opremu kao i neprijatelj, a on ima deset puta više stanovnika (a i vojne opreme), onda moraš da smisliš nešto čime ćeš bar probati da se odbraniš.

  Pozdrav, SindžaMrsomud.

  Mnogo ozbiljna tema…
  I široka…
  K’o kad iz Bečeja izlaziš prema Bačkom Petrovom Selu, pa ti sa jednog malog uzvišenja pogled padne na ravnicu….

  Odgovor

  • Dobro, ovo je ipak satira. Ne razumem se previše u vojnu strategiju, tradicionalna neprijateljstva i geopolitiku. Znam samo dedine priče, a po njima bih morao biti duplo oštriji. No, deda je znao da padne u vatru pa svašta da nadrobi, pa ne moram i ja. Kao što rekoh, samo satira.

   Odgovor

 2. U vicove da je metnes ! Baska za velicinu neba, taman za zmajeve uopsteno, sto na nebu sto na zemlji. 🙂

  Odgovor

 3. JaB’ to preko labrnje 🙂 Da zapaNti 😀 Kakv vicovi, posle pogrdnim imenima da je nazivaju i da joj se smeje narod, ta mante je… još i popularna da postane, ju naopako! 😀

  Odgovor

 4. Kojekakve su tako postale popularne i šta im fali? 🙂 Vidiš di živimo? Šta će nam veće vrednosti?!

  Odgovor

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Whatever... Nevermind.

Verbalni proliv jedne prosečne astrofizičarke sa prosečnim sisama.

БЛУКА

БЛаги БЛог

P R E V R A T

ми цртамо стварност

Sistem i lom

Dario Hajrić | Sistem i lom

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

chedayeen

Bulevarskim sokakom

robin

Moja carobna suma. Ako se izgubis nece se dogoditi nista strasno.

Sluh Za Duh

Težnja da moja reč dostigne moju misao i da je prepozna

Gost kod grofice na veceri's Blog

A guest at the dinner with the Countess

Spes, ultima dea

Odrastanje natprosečno inteligentnog šestogodišnjaka i sve što to odrastanje prati. Kroz prizmu tog odrastanja prelamaju se događaji u okruženju - porodici, gradu, svetu. Izvesna Spes se povremeno pojavljuje na ovom blogu, uglavnom da bi prepisala ono što kaže glavni urednik. Ako se dogodi da ona nešto o sebi napiše, smatrajte to greškom.

Alana bez zemlje klikera

nije važno što nemam zemlju, dok vladam sobom...

zbirka zbrke

Šekspir ovo nije radio.

%d bloggers like this: